Isnin, 11 Jun 2007

Kenali PM anda, Khalifah Had hari.

Sekalung Tahniah kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana sudi berkahwin lagi. Memang sukar hidup keseorangan kalau selama ini biasa mempunyai isteri yang tersayang di samping. Memilih isteri bukan seperti memilih baju ataupun pena, mudah diambil mudah pula dipulangkan. Islam mengajar kita memilih isteri mestilah dilihat pertamanya kepada Agama, ciri-ciri yang lain adalah dikemudiankan. Tidak susah untuk kenali siapa itu Pak Lah.

Keperibadian seseorang boleh kita lihat melalui tingkah lakunya, tindakannya, kegemarannya, penampilannya, rakan-rakan sekelilingnya dan hobi masa lapangnya. Apabila Pak Lah memilih Jeanne Abdullah sebagai isteri, itulah citarasa Pak Lah, Idaman Kalbu Pak Lah. Teringat saya dengan satu interview yang tersiar di akhbar bersama Mawi selepas terputus tunang dengan Ina Naim, "Saya akan cari wanita yang sopan dan bertudung". Mawi jauh lebih baik dari Pak Lah dalam isu ini.

Selepas kematian Endon sebenarnya inilah peluang yang besar yang Allah Taala berikan untuk mencari isteri yang lebih baik, tapi rupa-rupanya Pak Lah tidak suka kepada wanita yang bertudung, "not my taste". Kecuali Pak Lah dipaksa kahwin. Ye ke? Malunya.

Agaknya ini juga termasuk dalam pendekatan Islam Had hari. Apa pandangan Idris Jusoh? Ramai rakyat kecewa dengan pemilihan Pak Lah. Apa aku peduli... Tolonglah malu sikit dengan isteri Yang DiPertuan Agong. Belajar lah sikit dengan Sultan Mizan. Walaupun jauh lebih muda, tapi jauh lebih matang dan berwibawa, Daulat Tuanku.

Pak Lah langsung tidak layak bercakap tentang Islam. Hanya tahu yang sunat, yang wajib berteraburan. Inilah dia Pak Lah. Khalifah Islam Had hari Pertama.


Tiada ulasan: