Khamis, 28 Februari 2008

BN menghormati Undang-undang?

Media sering mewar-warkan PAS dan parti-parti pembangkang yang lain sering melanggar undang-undang dan membuat sesuka hati. Persoalannya adakah BN menghormati undang-undang yang mereka sendiri gubal di dalam parlimen?

Sejak daripada penamaan calon, 24hb februari yang lalu hingga hari ini kita boleh lihat dengan jelas sejauh mana BN menghormati dan patuh kepada undang-undang. Pada hari pencalonan sahaja sebagai contoh kita boleh lihat dengan jelas betapa BN ini langsung tidak menghormati undang-undang. Jika SPR yang tiada maruah tidak bersekongkol dengan mereka, banyak calon-calon BN sudah terbatal pencalonannya. Negeri Terengganu sudah pun jatuh ke tangan PAS kerana majoriti calon-calon BN tidak menyertakan Akuan Berkanun dengan duti setem yang dimatikan. Inilah keangkuhan BN. Di parlimen Kuala Kangsar, Dato' Seri Rafidah dengan sombongnya tidak menandatangani borang penamaan calon namun ia masih sah dan bantahan ditolak. Patuhkan BN kepada undang-undang? Agaknya kalau borang kosong sekalipun yang dihantar ia tetap akan diterima oleh SPR. Begitulah taatnya SPR kepada bosnya, BN. Bukannya kerajaan Malaysia.

Sejak daripada penamaan calon hingga kini berapa patahkah ucapan parti PAS dan pembangkang yang lain disiarkan? Khususnya dalam media eletronik. Ini jauh berbeza dengan BN, kempen-kempennya disiar dalam hampir semua siaran, kerajaan dan swasta. Mana maruah BN? Adakah ini bertepatan dengan undang-undang?

Pergilah ke pejabat-pejabat kerajaan, nescaya kita boleh melihat buku-buku kempen BN dengan jelas berada di atas kaunter tanpa malu dan segan. Pegawai-pegawai kerajaan dikerah hadir ke majlis anjuran BN atas nama jabatan masing-masing. Adakah ini pun mengikut undang-undang?

Paling jelas ialah undang-undang tidak termaktub kepada UMNO dan koncu-koncunya. Ia hanya untuk PAS dan parti-parti pembangkang yang lain. Inilah Malaysiaku. Andainya Barisan Alternatif tidak menghormati undang-undang negara kita tidak akan aman. Walau bagaimanapun setiap kesabaran itu ada hadnya.

Selamatkan Malaysia. Tolak BN.

Tiada ulasan: